Als je ademhaling het leven moeilijker maakt (en hoe het beter kan)

Lees hier het artikel van het interview met Stijn Mol in de Volkskrant van juni 2022.

Auteur:
Stijn Mol
18/3/2023
Laatst medisch gecontroleerd door:
Stijn Mol
12/5/2023
Leestijd:
6
minuten
Een jonge man zit en neemt diep adem en doet aan mindfullness

Als je ademhaling het leven moeilijker maakt

Stijn Mol ziet vaak patiënten die na een ziekte of operatie een ander adempatroon hebben, zonder zich dat te realiseren. ‘Stel dat je een longontsteking hebt. Dan ben je kortademig en ga je automatisch sneller ademen. Zo’n adempatroon kan blijven hangen nadat je genezen bent. Patiënten blijven zich dan kortademig voelen.’ Ook aan het coronavirus kunnen mensen een verkeerd adempatroon overhouden, waarschuwt Mol. ‘De afgelopen twee weken zag ik twee patiënten die genezen zijn van een corona-longontsteking en die klaagden dat het herstel zo traag ging. Hun longfunctie was hersteld, maar hun adempatroon was verstoord geraakt. Iets waar helaas maar weinig artsen op beducht zijn.’

Op 12 juni 2022 verscheen een artikel in de Volkskrant waarin Stijn Mol, Longarts, geïnterviewd werd over ademhalingsproblemen.

Lees alles terug in het Volkskrant Artikel

Terug naar kennisbank
Een jonge man zit en neemt diep adem en doet aan mindfullness
Stijn Mol

Stijn Mol is vanaf 1988 tot 1 september 2021 als longarts verbonden geweest aan het Máxima Medisch Centrum Eindhoven Veldhoven. Hij behandelde daar patiënten met astma, COPD en slaapapneu en was actief betrokken bij het longrevalidatie programma. Hij is speciaal geïnteresseerd in klachten door disfunctioneel ademen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen