(Long) Covid

Laatst medisch gecontroleerd door:
Dr. Carel van Wetering
October 3, 2023
Afspraak maken?

In het kort

  • Ademhalingsproblemen na het herstel van corona kunnen veel invloed hebben op jouw leven
  • Je kunt bijvoorbeeld merken dat je snel benauwd wordt bij activiteiten of dat je ademhaling sneller of moeilijker is dan vóór de corona-infectie.
  • In de meeste gevallen verdwijnen de ademhalingsproblemen vanzelf.
  • Een fysiotherapeut of longarts kan je ondersteunen bij het verbeteren van uw ademhaling.
  • Als je langdurig last blijft houden vanof moeilijk ademhalen, is het raadzaam om met een arts te bespreken wat de mogelijkheden zijn van een behandeling.

Wat is Long Covid en wat zijn de gevolgen?

We spreken over “Long Covid” of “Post Covid” als je na een covid infectie langer dan 3 maanden klachten houdt. De belangrijkste zijn: (extreme) vermoeidheid, concentratie en geheugen problemen, kortademigheid, slaapproblemen, spierpijn, duizeligheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Ook hoofdpijn, somberheid en reuk en smaakstoornissen worden gemeld.

Een zeer groot deel van de mensen met Long Covid blijkt verkeerd te ademen, meestal chronisch te hyperventileren. De klachten van chronisch hyperventileren zijn vaak: moeheid, kortademigheid, duizeligheid, waardoor je niet goed kunt functioneren.

Wat zijn de symptomen van “long covid” en hoe herken je ze?

De klachten kunnen per persoon enorm variëren en ook hoef je niet alle klachten te hebben. De belangrijkste klachten zijn:

Hoe kun je long covid behandelen en is volledig herstel mogelijk?

Er is nog geen bewezen effectieve behandeling voorLong Covid. Afhankelijk van de klachten zijn er wel ondersteunende therapieën. Vaak kan een multidisciplinaire aanpak met een fysiotherapeut, longarts, diëtisten en een psycholoog helpen.

Bijna alle patiënten met long-covid ademen verkeerd. Daarom kan het zinvol zijn om een afspraak te maken met een fysiotherapeut, die specifieke kennis en ervaring heeft met ademhalingsklachten.

Belangrijk te weten is dat trainingsprogramma’s voor betere conditie en spieropbouw zeer gedoseerd moeten worden opgebouwd, omdat deze anders averechts werkt.

Uiteindelijk herstellen de meeste mensen van Long Covid, hoewel dat soms erg lang kan duren. Een volledige garantie op herstel is er niet met zekerheid. Soms kunnen mensen verder opknappen in een gespecialiseerd revalidatieprogramma.

Tips en adviezen om benauwdheid en kortademigheid te verminderen

Mensen met long covid hebben heel vaak een verkeerd adempatroon. We noemen dit ook weleen disfunctionele ademhaling. Vaak is dat te snel en te hoog zoals mensen ook doen bij chronisch hyperventileren. Mensen ademen normaal in rust 6-12 keer. Adem je sneller in rust dan kan dat passen bij een disfunctionele ademhaling. Dit kun je zelf meten.

Als dat zo is kun je na overleg met je huisarts naar een fysiotherapeut gespecialiseerd in ademhalingsklachten gaan.

Wat kun je verwachten bij een bezoek aan de Kliniek voor Ademtechniek?

Bij de Kliniek voor Ademtechniek heb je éénmalig een uitgebreid gesprek met longarts Stijn Mol (1 uur) waarbij al je klachten aan de orde komen en waarbij ook een lichamelijk onderzoek van de ademhaling en de longen wordt uitgevoerd. Vervolgens worden de bevindingen met jou besproken en krijg je zonodig adviezen. Aansluitend kom je bij de fysiotherapeut/ademhalingsspecialist dr. Carel van Wetering, die begint met gedegen uitleg hoe je je ademhalingspatroon kunt verbeteren. Je krijgt advies hoe en hoe vaak je oefeningen moet doen, waarna verdere begeleiding volgt. Voor meer informatie over de behandeling kijk dan hoe de diagnose gesteld wordt of hoe de ademtherapie in zijn werking gaat.

Terug naar Klachten
Profiel foto dr. carel van wetering fysiotherapeut
Dr. Carel van Wetering

Omdat hij als kind astma had, weet Carel hoe cruciaal een goede ademhaling is. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut deed hij ervaring op bij het Universitair Longcentrum Nijmegen. In 1994 startte hij zijn eigen fysiopraktijk voor patiënten met ademhalingsklachten. Dr. C.R. (Carel) van Wetering, fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van hyperventilatie en longziekten.

Meer weten

Afspraak maken?

Laat uw gegevens achter en er zal spoedig contact met u opgenomen worden door een van onze artsen. Voeg altijd uw telefoon nummer toe, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Of neem contact op met ons via 040 2019108 of afspraak@kliniekvoorademtechniek.nl

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

Bedankt! Wij nemen spoedig contact met u op.
Oeps! Er ging iets mis tijdens het verzenden... Probeer het later nog eens