Paniekaanvallen en angstaanvallen zijn plotselinge en intense gevoelens van angst en paniek.Bij een paniekaanval ervaart iemand onverwacht hevige angstgevoelens die gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillenen kortademigheid. Deze aanvallen kunnen enkele minuten tot een uur duren en zijn vaak erg beangstigend. Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Angst- en paniekaanvallen zijn intense episodes van plotselinge angst of intense angstgevoelens die gepaard gaan met fysieke en mentale symptomen. Hoewel angst en paniek verschillende ervaringen zijn, kunnen ze overlappen en vergelijkbare symptomen veroorzaken. Hier is eenuitleg van beide:
Angstaanvallen: Angstaanvallen zijn episodes van intense angst of angst die plotseling optreden en een beperkte tijdsduur hebben. Tijdens een angstaanval kunnen de volgende symptomen optreden:
Paniekaanvallen: Paniekaanvallen zijn een specifieke vorm van angstaanvallen die intenser zijn en gepaard gaan met een gevoel van intense angst en een gevoel van verlies van controle. Typische symptomen van een paniekaanval zijn onder andere:
Paniekaanvallen kunnen onverwacht en zonder aanwijsbare reden optreden, maar kunnen ook worden uitgelokt door bepaalde situaties, zoals drukte, openbare plaatsen, reizen, sociale interacties of andere triggers die angst veroorzaken.
Er bestaat een nauwe relatie tussen paniekaanvallen en ademhaling. Ademhaling speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en de symptomen van paniekaanvallen. Hier zijn enkele aspecten van de relatie tussen paniekaanvallen en ademhaling:
Bij het omgaan met paniekaanvallen kan het begrijpen van de link tussen ademhaling en paniek nuttig zijn. Ademhalingstechnieken zoals diafragmatische ademhaling of langzame, diepe ademhaling kunnen helpen om de ademhaling te reguleren en de symptomen van een paniekaanval te verminderen. Ontspanningstechnieken aanleren en professionele begeleiding zoeken, zoals cognitieve gedragstherapie, kunnen ook helpen om paniekaanvallen te beheersen en beter met de relatie tussen ademhaling en angst om te gaan.
Tijdens een paniekaanval of angstaanval helpt het om rustig te blijven en te proberen de symptomen te beheersen. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, zijn er enkele strategieën die je kunt proberen:
Onderzoek naar angst- en paniekaanvallen richt zich op de oorzaken, risicofactoren en mechanismen van deze stoornissen. Hier zijn enkele veelvoorkomende onderzoeks- en behandelingsbenaderingen:
Het voorkomen van angstaanvallen is een complex proces en verschilt per persoon. Hier zijn wat tips om angst te beheersen en het risico op angstaanvallen te verminderen:
Zelden is een angstaanval of een paniekaanval de enige klacht bij hyperventileren of disfunctioneel ademen. Vaak ervaren mensen ook meer of minder andere klachten, zoals pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, zweten, trillen of zelfs misselijkheid en tintelingen.
Bij de kliniek voor Ademtechniek worden al je klachten in kaart gebracht en wordt er gekeken of die in relatie tot je ademhaling staan. Je krijgt advies hoe je je ademhaling kunt verbeteren en of je nader (specialistisch) onderzoek moet laten verrichten. Het unieke is dat een longarts en een gespecialiseerde ademfysiotherapeut gezamenlijk je probleem beoordelen en advies/begeleiding bieden.
Stijn Mol is vanaf 1988 tot 1 september 2021 als longarts verbonden geweest aan het Máxima Medisch Centrum Eindhoven Veldhoven. Hij behandelde daar patiënten met astma, COPD en slaapapneu en was actief betrokken bij het longrevalidatie programma. Hij is speciaal geïnteresseerd in klachten door disfunctioneel ademen.
Laat uw gegevens achter en er zal spoedig contact met u opgenomen worden door een van onze artsen. Voeg altijd uw telefoon nummer toe, zodat wij contact met u kunnen opnemen.
Of neem contact op met ons via 040 2019108 of [email protected]
Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.