Benauwd of kortademig

Laatst medisch gecontroleerd door:
Stijn Mol
October 3, 2023
Afspraak maken?

In het kort

Kortademigheid en benauwdheid worden vaak door elkaar gebruikt. Symptomen van kortademigheid en benauwdheid zijn onder anderen:

Vaak helpt het om een nauwkeurige diagnose en behandeling bij gespecialiseerde arts uit te voeren. Zo kom je erachter wat de onderliggende oorzaak kan zijn.

Verschil tussen kortademigheid en benauwdheid

Het verschil tussen kortademigheid en benauwdheid ligt voornamelijk in de sensatie die wordt ervaren. Bij benauwdheid is er vaak sprake van een drukkend of beklemmend gevoel op de borst, terwijl kortademigheid meer gericht is op het gevoel van moeite met in- en uitademen en een tekort aan lucht. Deze twee termen worden echter vaak door elkaar gebruikt.

Symptomen van benauwdheid en kortademigheid bij verkeerd ademhalen

Mensen met verkeerde ademhaling (disfunctioneel ademen) ervaren naast kortademigheid en benauwdheid ook vaak de volgende symptomen:

  • Moeite met ademhalen
  • Het gevoel niet goed te kunnen doorademen
  • Het gevoel dat de adem stokt
  • Druk op de borst
  • Hoesten, al dan niet met slijm
  • Pijn in de borst
  • Snelle of onregelmatige hartslag
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid als gevolg van lichamelijke inspanning

Oorzaken van benauwdheid en kortademigheid

Kortademigheid en benauwdheid kunnen door verschillende oorzaken worden veroorzaakt, waaronder:

  1. Longziekten zoals astma, COPD, longontsteking en longembolie, evenals hart- en vaatziekten en allergieën zoals hooikoorts.
  2. Angst- en paniekstoornissen, die kortademigheid en benauwdheid op de borst kunnen veroorzaken, soms gepaard gaand met hartkloppingen en een gevoel van verstikking.
  3. Verkeerd ademhalen, ook wel bekend als disfunctioneel ademen of hyperventileren, waarbij de ademhaling te snel, oppervlakkig en hoog is, soms onregelmatig of met ingehouden adem. Dit komt voor bij 10% van de bevolking en bijna 30% van mensen met astma.
  4. Overgewicht, slechte conditie, bepaalde medicijnen en bloedarmoede kunnen ook bijdragen aan kortademigheid en benauwdheid.

Soms is de oorzaak van kortademigheid of benauwdheid onduidelijk.

Hoe weet je of je benauwd of kortademig bent?

De termen benauwdheid en kortademigheid worden vaak door elkaar gebruikt. Het is belangrijk om de symptomen en sensaties goed te begrijpen om de juiste zorg te krijgen. Heb je last van bovenstaande symptomen, lees dan verder hoe je erachter komt wat de onderliggende oorzaken zouden kunnen zijn. Hieronder leer je ook meer over een mogelijke behandeling.

Onderzoek en behandeling van benauwdheid of kortademigheid

Bij het onderzoeken en behandelen van benauwdheid of kortademigheid is het van belang om de klachten nauwkeurig te evalueren. Dit omvat onder andere:

  • Vragen naar de aard en duur van de klachten, mogelijke onderliggende problemen, en of de klachten zich voordoen bij inademing, uitademing of beide
  • Evaluatie van stressniveaus en angst
  • Beoordeling van de algemene conditie en het eventuele aanwezig zijn van overgewicht

Lichamelijk onderzoek omvat het meten van de ademhoogte en -frequentie, het luisteren naar de longen en het hart. Afhankelijk van de resultaten kunnen aanvullende onderzoeken zoals bloedonderzoek, röntgenfoto's, longfunctietesten, allergietests en hartfilmpjes nodig zijn. De behandeling wordt voorgesteld op basis van de verzamelde gegevens.

Wanneer de Kliniek voor Ademtechniek Raadplegen?

Je zou de Kliniek voor Ademtechniek kunnen raadplegen als:

  • Je vermoedt dat de oorzaak van je klachten verband houdt met een verkeerde ademhaling.
  • Je last hebt van vage klachten, waaronder kortademigheid, en medisch onderzoek geen afwijkingen heeft aangetoond.
  • Je (top)sporter bent en regelmatig problemen hebt met ademhalingscontrole.
Terug naar Klachten
Profiel foto van stijn mol longarts
Stijn Mol

Stijn Mol is vanaf 1988 tot 1 september 2021 als longarts verbonden geweest aan het Máxima Medisch Centrum Eindhoven Veldhoven. Hij behandelde daar patiënten met astma, COPD en slaapapneu en was actief betrokken bij het longrevalidatie programma. Hij is speciaal geïnteresseerd in klachten door disfunctioneel ademen.

Meer weten

Afspraak maken?

Laat uw gegevens achter en er zal spoedig contact met u opgenomen worden door een van onze artsen. Voeg altijd uw telefoon nummer toe, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Of neem contact op met ons via 040 2019108 of [email protected]

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

Bedankt! Wij nemen spoedig contact met u op.
Oeps! Er ging iets mis tijdens het verzenden... Probeer het later nog eens