Wat is acute hyperventilatie

Wat is acute hyperventilatie en wat kun je er tegen doen? Lees hier hoe de longarts van de kliniek voor ademtechniek dat simpel uitlegt.

Auteur:
Stijn Mol
19/3/2023
Laatst medisch gecontroleerd door:
Stijn Mol
12/5/2023
Leestijd:
4
minuten
Vier mensen op een rij met acute hyperventilatie

In het kort

Wat kan je doen tegen een acute hyperventilatie aanval? Allereerst kan je rustig gaan ademhalen. Het is niet ernstig en het gaat vanzelf over. Het is belangrijk te weten dat wat je voelt door angst en spanning wordt veroorzaakt en niet door een ernstige ziekte. Meestal is een aanval snel voorbij met de juiste tips!

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen op het moment dat je een aanval van acute hyperventilatie hebt;

  • Als je merkt dat hyperventilatie en/of angst op komt zetten, probeer dan rustig te ademen. Dit kan helpen de klachten te verminderen.
  • Zoek afleiding door een activiteit in en om huis te doen.
  • Je kunt ook proberen om in een zakje dat over de mond en neus wordt geplaatst te ademen. Hierdoor adem je het koolzuur in de uitademingslucht weer in waarna je weer langzaam rustiger gaat ademen.  Dit duurt meestal 1,5 tot 2 minuten. Deze methode is echter een noodmaatregel.
  • Als je vaker last hebt van hyperventilatie is het raadzaam om de ademtechniek te optimaliseren door te oefenen. (link naar therapie)

Wat is een acute hyperventilatie aanval?

Hyper-Ventilatie is letterlijk (te)veel ademen. Je ademt bij een acute hyperventilatie aanval veel te snel en vaak onregelmatig, waardoor je zuurstof gehalte (O2) in je bloed hoger wordt dan nodig en je koolzuurgehalte (CO2) neemt juist af. Dat lage koolzuur geeft allerlei klachten. Je voelt je steeds benauwder worden waardoor je denkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt en je nog sneller en dieper gaat ademen. Daar wordt je weer angstig van en dit kan weer leiden tot een paniekaanval. Het is belangrijk om te weten dat de klachten geen kwaad kunnen. Je zal niet zal stikken en de benauwdheid zal snel overgaan met een noodmaatregel.

Acute hyperventilatie

Wat kunnen de klachten zijn bij een acute hyperventilatie?

  • benauwdheid, kortademigheid, zuchten en/of het gevoel niet door te kunnen ademen
    steken op de borst en/ of hartkloppingen
  • duizeligheid, een droge mond, het gevoel flauw te vallen en/of een zwaar hoofd
  • trillen, krampen en/ of tintelingen
  • buikpijn
  • doodmoe gevoel, angst en/ of paniek

Wat is de oorzaak van acute hyperventilatie?

Heel vaak is een (acute) stresssituatie of iets waar je je erg druk over maakt de oorzaak. Je lichaam raakt dan in een stresstoestand. Je hersenen denken op dat moment dat je je enorm moet gaan inspannen en begint dan spontaan het lichaam daarop voor te bereiden. Het lichaam doet dit door sneller te gaan ademen en vaak gaat het hart ook sneller kloppen. Hierbij kan je ook hartkloppingen voelen.

Wat kan ik doen als ik vaker aanvallen van acute hyperventilatie heb?

Soms is een acute hyperventilatie eenmalig, maar het kan ook vaker voorkomen. In dit geval is het belangrijk te achterhalen waar deze spanningen vandaan komen. Als het eenmaal duidelijk is waardoor de angst en/of spanning ontstaan, kan je deze oorzaak aanpakken.

Wanneer worden acute klachten chronisch?

Wanneer hyperventilatie klachten langer blijven aanhouden praten we over chronisch hyperventileren. Acute aanvallen kunnen terugkomen of blijven dan sluimerend aanwezig. We geven hier meer uitleg over in de volgende blog.

Terug naar kennisbank

Gerelateerde artikelen